Dränering av krypgrund

Många är det som vill köpa hus, som längtar efter att få ”greja” lite i trädgården och tapetsera i något rum. Sådär lite lagom mysigt som det ofta är när man köper ett hus. Om det nu inte är så att man blir tvungen att starta med en dränering av krypgrund det första man gör. Många gamla hus är charmiga att renovera och så klart är det många som älskar att renovera, medan andra renoverar sig själva till skilsmässa. Är man osäker på hur mycket man orkar greja med huset så gör en supergrundlig besiktning innan du köper huset. Ett fuktigt hus kan kosta dig hundratusentals kronor och jättemycket tid och besvär.

Besiktiga krypgrunden

När du ska åka och titta på ett hus som du tycker verkar vara i bra ordning så ta gärna med någon du känner som är duktig på att hitta fuktproblem. Det kan vara fläckar i tak och på väggar, eller på golven, som tyder på att det har läckt in. Kolla extra noga längs dörrkarmar och ner i hörnerna så det inte har runnit vatten längs dörrposterna och ner in under golvet. Sprickor i husgrunden i eventuella källare kan också vara en varning. Det kryper in fukt i springorna som om ni har otur, fryser på vintern vilket orsakar sprickor i murbruket.

Mögel & fukt kan innebära dränering

Hittar du mögel eller fuktskador i huset så kommer det löna sig att ta dit en besiktningsman som kollar hur omfattande skadorna verkar vara. Kommer man åt att kolla upp eventuella krypgrunder så är det värt att göra det för att se så inte regelverk och annat trä är murket eller rötskadat. Det brukar vara bra tecken på fuktskador. Dessvärre är det inte alla krypgrunder som man kommer åt att kika i och då är det ännu viktigare att man gör en grundlig besiktning inomhus istället längs väggar, i hörnen och golv. Känn om det sviktar någonstans i golven när du går.