Poppiga toner & vispop på Spotify

Har kopplat in hörlurarna i min Iphone och lyssnar på Håkan Hellströms skiva Känn ingen sorg för mig Göteborg. Det är en klassiker, minns när låten gick varm på radion under ett tidigt 2000-tal. På senare tid har jag funderat på vilken musikgenre Håkan hamnar under. Det är inte Pop och han hamnar inte heller under epitetet vissångare tror jag.

Kanske är det Vispop? Håkans repertoar är en kombo av visor och popmusik. Tycker att det beskriver hans musicerande bra.

När jag söker efter vispop på Spotify dyker det upp fler artister i spellistan. Enligt Spotify är Lisa Ekdahl, Sanna Nielsen, Olle Ljungström, Cajsa Stina Åkerström och Lill Lindfors musiker som hör till genren.

Spotify är bra, använder appen ofta för att lyssna på musik och poddar. Förutom Spotify använder jag SR play en hel del. SR play har radioprogram som jag följer via appen.

Med Spotify är det enkelt att dela musiklistor med vänner. När de lägger upp nya spellistor får jag en notis om detta och kan välja att lägga till musiken i mitt bibliotek. Spellistorna kan laddas ned i din dator eller mobiltelefon och du lyssna även när du inte är uppkopplad mot Internet. Detta är bra om du befinner dig i områden där uppkopplingen mot Internet är dålig.

I unga år delade man med sig av kassettband eller LP-skivor till vänner. Varje helg lyssnades det på radions topplista. Skivor köptes i musikbutiker som Bengans eller skivhugget i Göteborg.

Idag tjänar artister pengar genom antalet lyssningar på olika streamingplattformar. Artistuppträdanden har blivit en allt viktigare del av lönsamheten och utgör för vissa musiker huvudkällan från var intäkterna kommer ifrån. Utöver spelningar finns intäkter att hämta genom s.k. merch, vilket kan sägas vara en form av profilmaterial. Exempel på produkter är tygväskor, tröjor, spritflaskor, sällskapsspel, musmattor och kapsylöppnare.