Väldoft med luftfräschare

Kanske är du besvärad av dålig lukt i hemmet? Vissa rengöringsmedel doftar ju allt annat än gott och den blöta hunden som helt obekymrat slänger sig på mattan under bordet efter promenaden luktar nog inte heller så trevligt. Men det finns många sätt att få hemmet att dofta gott!

Det finns mängder av luftfräschare att handla i butiker men det går också att göra egna om du har någon favoritdoft du vill framhäva.

Egna luftfräschare

Leta rätt på en söt liten sprayflaska och blanda ihop till exempel lavendelolja med vatten eller om du har någon annan doftolja du gillar, och spraya i rummet lite då och då. Om du vill kan du blanda oljorna och vattnet i en liten flaska utan kork och ställa i fönstren, där kommer det automatiskt in luft som sprider de väldoftande oljorna i rummet.

Bikarbonat och citronsaft sägs neutralisera dåliga lukter. Blanda ihop bikarbonaten med några droppar citronsaft och ställ ut i hemmet så drar den till sig odörer.

Vatten och vitvinsvinäger är andra ingredienser till luktabsorberare. Framförallt när det gäller att ta bort tobakslukt och stekos. Nu är jag ingen fan av vinäger i sig då jag inte gillar ”doften” som kan vara ganska påträngande så den skulle jag personligen skippa.

Blommor är väl kanske de mest naturliga luftfräschare du kan ha, pelargoner, orkidéer och jasmin brukar dofta underbart och snabbt ta över när det gäller att neutralisera andra dofter eller lukter.

Luftrenare & god ventilation

Den där lukten av blöt hund kan du faktiskt få bort med hjälp av en luftrenare. En luftrenare tar också bort bakterier och virus som kan cirkulera i luften. För att samtidigt sprida en väldoft kan du med fördel sätta dina doftoljor nära filtret på luftrenaren.

Det lättaste sättet att bli av med dåliga lukter, som du kan komplettera dina väldoftande luftfräschare med är att ventilera dina rum. Vädra ditt hem en stund varje dag, kanske 10-20 minuter och se till att luften flödar bra.