Textilindustrins Mecka

Borås som ofta benäms som knallestaden. Knallar var de handelsresande som från 1500-talet och framåt vandrade mellan gårdarna i bygden och sålde hemslöjd och textilier.

I mitten av 1800-talet började Borås utvecklas som textilstad. Textilindustrier och bomullsfabriker ploppade upp över hela staden. Senare startade man även handel med textila varor. Postorderverksamheten blev stor tack vare Ellos, Rowells och Josefssons.

Än idag kan Borås räknas som en textilstad, även om själva textilindustrin i stort sett är nedlagd. I Borås ligger Textilhögskolan där utbildningar till textildesigner eller textilingenjör finns. Borås har även ett välkänt textilmuseum där man dels kan se gamla maskiner men som även har andra utställningar som lockar människor från hela Sverige och även från utlandet.

Andra kända företag som har huvudkontor eller stor verksamhet i och runt Borås är: Ellos, Cellbes, Gina Trikå, HM (lager), Bubbleroom, Nellys, Eton, CareofCarl och många fler.

Klädgrossister i Borås

Det finns också många klädgrossister i Borås. En som speciellt tål att nämnas är Brandz United.

Brandz United är en klassisk klädgrossist som arbetar både som agent och som distributör för olika varumärken inom dam, herr, barnkläder och accessoarer. De designar och producerar själva accessoarer som bälten och skärp.

Brandz United startade 2005 och har stor erfarenhet av kläder och mode. Som grossist arbetar de med etablerade varumärken inom dam-, herr- och barnkläder samt accessoarer. Ett urval av deras varumärken är Ebound, Emoi, Lemon Beret, Re-Gen, DONK, Mr, Marten och QiipUp